Vardagen rullar på och snabbt är vi inne i ekorrhjulet igen. Dagis, skola, jobb, hämta barn, mat,
barnens hobbyer, egna hobbyer, sömn… Så ser dagarna ut för många människor, dag ut och in,
samma rutiner och få tillfällen att avvika från rutinerna. Hur hinner man då med sig själv, att
förverkliga eller ens att ta hand om sig själv?

Vi översvämmas av litteratur om egenvård, eller self-care, och personlig utveckling. Hur du blir ditt bästa jag. Men är det verkligen vad vi behöver för att må bra? Ännu mer regler, rutiner – andras råd.

Både ja och nej vill jag svara. Self-care som uppmanar till att lyssna inåt är self-care värd att ta tillvara, self-care som uppmanar till att lyssna utåt, ökar bara på vardagsstressen.
Att lyssna inåt är betydligt lättare än det låter men samtidigt svårt för många att ta sig tid att göra.

Stanna upp i din vardag, om så bara för en minut och fråga dig själv hur du känner och vad du
behöver. Var nyfiken på dina tankar och känslor, vad ligger bakom dem? Ta också hänsyn till dina
känslor genom att låta dem finnas och låta dem förklara saker för dig, låt dem dock inte styra dig fullständigt. Ta dig tid när du borstar tänderna på morgonen att känna efter, du behöver inte mer tid än 2 minuter. Ifall tandborstningen blir för hektisk är jag säker på att du hittar 2 minuter någon gång under din dag att sätta på dig själv.

När du fokuserar inåt och på dig själv, väljer du också att fokusera på sådant du kan kontrollera. Att sätta (orimligt) mycket tid på sådant som är utom din kontroll hjälper dig inte att må bättre, snarare drar dig ner dig i en ond cirkel.

Det vi vet att alla mår bra av, oavsett livskede, grundvärderingar eller framtidsplaner är balans och rutiner. Både balans och rutiner är dock individuella. Balans definieras som jämvikt, det vill säga ett fysiskt tillstånd där de lägesförändrade krafterna exakt upphäver varandra. Vad betyder det i vår vardag? Balans borde då vara en jämvikt av aktiv och vilande, en jämvikt av upp och ner, en jämvikt av plus och minus. Det är här de individuella skillnaderna kommer fram. Vad som är vila för mig kanske är en aktiv handling för någon annan, det som plussar på mitt konto minskar eventuellt på någon annans.

Rutiner är inte heller så specifikt som man uppfattar ordet i dagligt tal. En serie handlingar som man utför i en viss ordning kan ändå vara vilken serie av handlingar som helst. Det som får oss att må bra med rutin är att det är just din serie av handlingar, anpassade efter vad du behöver för att må bra. Balans och rutiner innefattar dock att stiga upp när det ljusnar, hålla igång med något, äta regelbundna måltider och sova, resten är upp till dig.

Har ni läst så här långt har ni kanske hunnit tänka tanken att self-care väldigt långt handlar om self-exploration, att vara nyfiken på och undersöka sig själv. Vem är jag, vad vill jag och vad får mig att må bra? Och det stämmer, att ta hand om sig själv i vardagen betyder att du tar hand om dig själv på samma sätt som du skulle ta hand om vilken annan människa som helst som är dig kär.

Har du svårt att hitta tid för dig själv, eller ens motivation för dig själv, ställ dig frågan; vad hade du rått din bästa vän att göra? Eller vad hade din partner behövt? Hur hade du tagit hand om ditt barn i detta läge?

Även om mängden självhjälpsböcker på alla möjliga teman fortsätter att explodera i antal
återkommer forskningen till det som vi redan “vet” att får oss att må bra. Back to basics. Vi mår bra av att sova, att vara ute i naturen, att utöva en hobby, att spendera tid med de vi tycker om, att skratta, at spendera tid för oss själva, att djupandas, att uttrycka oss själva, att processera det vi varit med om och att acceptera sig själv.

Trots att jag i början skrev att man inte behöver lyssna på råd som kommer utifrån tänker jag ändå ge ett råd : genom att ge dig själv en paus och lyssna på dig själv, tar du också hand om dig själv på allra bästa sätt i vardagen.